Kungsholmens grundskola invigs med pompa och ståt

Fredagen den 23 september 2016 invigdes Kungsholmens grundskola efter tre års ombyggnad. SISAB:s VD Claes Magnusson och skolborgarrådet Olle Burell var på plats för att klippa band och överräcka present till rektor Elisabeth Ollas Paulsson.

År 2013 fick SISAB uppdraget att renovera och bygga ut Kungsholmens grundskola. Den befintliga skolan blåstes helt ut, endast skalet var kvar. Bredvid skolan byggdes också en flygel i fem våningar.

Innan renoveringen hade Kungsholmens grundskola plats för cirka 300 elever. I dag, med den nya flygeln, kommer cirka 1000 elever att få plats och blir därmed Stockholms största kommunala låg- och mellanstadieskola. Eftersom Stockholm är i stort behov av elevplatser känns det mycket bra, förklarar Claes Magnusson, SISAB:s VD.

En idrottssal som kan bli två

Förutom fler klassrum har man under mark sprängt in en idrottssal. Salen kan delas i två delar för undervisning. Den är i första hand avsedd för skolans elever, men kommer även att på kvällstid hyras ut till stadsdelens olika föreningar.

Skolgård men med fler funktioner

Även skolgården har gjorts om och rustats upp och fått fler funktioner.

– Skolgården är visserligen liten, men sett till hur skolgårdarna i innerstaden är beskaffade, är vår skolgård unik. Den ser mer ut som en lekpark med träd och bollplank än en skolgård, berättar Elisabeth Ollas Paulsson, rektor Kungsholmens grundskola.

Positiva reaktioner

Arkitekt Martin Rörby har i tidskriften RUM 2016:5, ”Skolhuset som nyckel till framtiden” kommenterat Kungsholmens grundskola. Han har satt in den i ett arkitektoniskt sammanhang och berömmer Cedervalls arkitekt Ludmila Choumakova.

– Vi på SISAB arbetar ständigt med att utveckla och ta fram byggnader med bra inomhusmiljö och smarta lösningar. Vi anlitar arkitekter i framkant och hoppas därmed att eleverna och lärarna/pedagogerna ska trivas i sina lokaler. Att då få positiv respons känns extra trevligt, avslutar Claes Magnusson.

 

Bilden högst upp: skolborgarrådet Olle Burell, skolans rektor Elisabeth Ollas Paulsson och SISAB:s VD Claes Magnusson.

Bilden nedan: collage med interiörer och exteriörer från den nya tillbyggnaden. Klicka här för större collage.