Nytt chokladrum invigs på Stockholms hotell- & restaurangskola

När Bageri- och konditoriutbildningen flyttade från Enskede Gårds gymnasium till Stockholms hotell- & restaurangskola vid Globen blev skolan landets största restaurangskola.

SISAB, som äger fastigheten, har verksamhetsanpassat de nya bageri- och konditori lokalerna vilket innebär att man byggt till två bagerier samt ett modernt chokladrum.

Bakgrunden till att man flyttade Bageri- och konditoriundervisningen till Stockholms hotell- och restaurangskola var att man ville få en sammanhängande restaurang- och livsmedelsutbildning med båda inriktningarna i samma lokaler.

-Det har varit mycket splittrande för eleverna. När vi har båda inriktningarna här är det lättare för dem att välja kurser från båda programmen. Innan flytten var de tvungna att åka till Enskede alternativt från Enskede hit till Globen om de ville gå en enskild kurs som inte ingick i respektive program. Nu kan vi också lättare samarbeta och använda lärarnas specialkompetens på båda programmen, förklarar Anna Örjebo, rektor Stockholms hotell- & restaurangskola.

Toppmodern utrustning

Det var Utbildningsförvaltningen som gav SISAB i uppdrag att iordningställa bagerierna och chokladrummet. Tre befintliga kök och renoverades till två ändamålsenliga bagerier och ett chokladrum. Bagerierna och chokladrummet har verksamhetsanpassats och byggts med hög kvalitet på kundens begäran.

-Vid sådana här speciella verksamheter krävs det ytterst hög kvalitet på all utrustning och inredning. I chokladrummet finns till exempel specialbeställda tempererade marmorbänkar för att eleverna på ett professionellt sätt ska kunna arbeta med choklad, förklarar Claes Magnusson, VD SISAB.

 Anna Örjebo, rektor klipper band.

 

Ett exklusivt chokladrum utöver det vanliga

Att bedriva byggverksamhet samtidigt som man idkar undervisning ställer alltid höga krav. I det här fallet krävdes även ytterst höga hygienkrav eftersom undervisningen omfattade livsmedelshantering.

-Det är inte varje dag man får möjlighet att bygga ett chokladrum! Det har varit en ombyggnad som har krävt ett intensivt samarbete med skolan, vilket har varit mycket positivt. En stor utmaning med ombyggnationen har varit att vi bedrivit byggverksamhet samtidigt som det pågår undervisning, berättar Anette Broman, projektansvarig SISAB.

- Chokladrummet gör det möjligt att kunna erbjuda avancerade chokladkurser, vi kan även skapa varianter för bageri och konditori där vi blandar in choklad och låter eleverna jobba med olika tillverkningstekniker, poängterar Ann Örjebo.

 

Skolan har höga ambitioner

När skolan stod klar år 1991 var den Europas modernaste och Sveriges genom tiderna största restaurang- och hotellskola.

-I dag är vi Sveriges största restaurangskola. Vi vill erbjuda många inriktningar, ligga i framkant vad gäller undervisningen och vi vill erbjuda olika specialutbildningar, berättar Anna Örjebo.

Eftersom vi är störst vill vi också vara bäst – det är ett mycket speciellt ansvar som vi gärna axlar, avslutar hon.

 

FAKTA

På Stockholms hotell- & restaurangskola bedrivs både gymnasie- och KOMVUX-utbildning med inriktning på bland annat hotell- och turism, restaurang- och livsmedel samt bageri och konditori.

För större bildcollage, klicka här