Sjöviksskolans första spadtag togs i härligt väder och med barn en masse

Aprilvädret har gäckat Stockholm under den sista tiden. Men, när Första spadtaget för Sjöviksskolan skulle tas onsdagen den 26 april, sprack himlen upp över Årstaberg och solen gassade.

Det blev en härlig stund med över 160 barn, vuxna och representanter från Utbildningsförvaltningen, SISAB, Peab och skolroteln.

Skolborgarrådet Olle Burell, SISAB:s VD Claes Magnusson och Peabs regionchef Lars Enroth tog alla tre det första spadtaget och därefter sa de några väl valda ord.

Ord på vägen

-Hela det här bygget är till för barnen. Allt vi vuxna inom skolan gör, är till för att våra elever ska få bästa möjliga start i livet. Sjöviksskolan kommer bli ett kunskapspalats mitt i byn, säger Olle Burell, skolborgarråd och tillika SISAB:s styrelseordförande.

- Mina bästa dagar på jobbet är att få vara med vid spadtag och invigningar av våra skolor och förskolor. Stockholm växer så det knakar. Det byggs nya områden med bostäder och SISAB måste därför vara delaktig i den processen och se till att bra skolor och förskolor byggs. I år är vår uppgift att färdigställa 5000 nya elevplatser. Barnen är vår framtid och förtjänar bra byggnader, förklarar Claes Magnusson, VD SISAB.

-Vi bygger många olika byggnader, men det roligaste att bygga är skolor. Att få lov att bygga fina lokaler för utbildning för våra barn och ungdom är härligt, berättar Lars Enroth, regionchef Peab.

Arkitekterna förklarar – ett smycke för landskapet

Att hitta en bra skoltomt i Årstadal har varit svårt. Den man till sist fastnade för har varit en utmaning. Tomten är  komplicerad men är maximalt utnyttjad. Den nya skolan  kommer ligga mellan kvartersparken och en naturpark.

-Det kommer att bli en jättefin skola. Ett smycke för landskapet, säger Agneta Ran, arkitekt, Max arkitekter.

-Det kommer att bli fina ljusa lokaler med spännande färgsättning och spännande konstnärlig utsmyckning- särskilt på golven, berättar Anna Areskough, arkitekt Max arkitekter.

Annorlunda byggnad

Skolans matsal kommer vätta mot kvartersparken. Ovanpå matsalen kommer skolgården att ligga. Det innebär att man utnyttjar tomten maximalt. Byggnaden är formad så att den skärmar av ljudet från skolgården men släpper in naturen.

Skolan är delaktig i processen

160 barn som går i nuvarande Sjöviksskolan var med på Första spadtaget. Den nya Sjöviksskolan kommer att står klar år 2019.

-Att vi får vara med på Första spadtaget är ett jättetrevligt initiativ. Barnen tycker det är roligt att få vara med och se hur skolan växer fram, berättar Annika Lotterberg, administrativ chef Sjöviksskolan.

Bildcollage från första spadtaget

Klicka för större bild.