
Uppkopplad inomhusmiljö
SISAB:s AI-driftsystem SOLIDA väcker uppmärksamhet. Systemet styr, optimerar och analyserar fastigheterna i realtid med hjälp av algoritmer. Arbetet har resulterat i goda effekter på inomhusmiljön och ekonomin.
Vi har världens viktigaste hyresgäster och deras inomhusmiljö mäts dygnet runt för att skapa bästa möjliga förutsättningar.
SISAB är först ut bland fastighetsbolagen att styra fastigheters klimat och energibesparing via AI. Tusentals temperaturmätare och CO2-sensorer har kopplats till SOLIDA vilket lett till smartare kontroll av inomhusklimatet i fastigheterna. Systemet som driftsattes i januari 2020 på 50 fastigheter har cirka 20 000 sensorer runt om i våra skolor. SISAB:s senaste tillägg är att även mäta radonhalterna i skolfastigheterna via uppkopplade radonsensorer.
Medeltemperaturen har ökat 1 grad och felanmälningarna minskat med 23 procent, samtidigt som energiförbrukningen har minskat. Allt detta tack vare SOLIDA som styr och övervakar fastigheter dygnet runt.
Via sensorer och mätningar har vi förbättrat klimatbalansen i fastigheten under hela dygnet, vilket resulterat i nöjdare kunder, energibesparingar och minskad miljöpåverkan. Vårt AI ger oss möjlighet att skapa ett jämnare inomhusklimat och öka trivselfaktorn samtidigt som vi blir mer energieffektiva.
Bakgrund
I sju års tid har SISAB använt sensorer i fastigheterna för att i realtid kunna styra dem med styr och övervakningssystemet SOL. Det fanns en tröghet med att styra i realtid och AI-projektet SOLIDA startades med syftet att söka efter teknik som tillåter att styra regleringen på ett smartare sätt. AI plattformen SOLIDA startade som pilot i början av 2019 och i januari 2020 driftsattes systemet. En miljon värden samlas in dagligen från våra temperaturmätare och CO2-sensorer.
Uppkopplade radonsensorer
SISAB:s senaste tillägg är att mäta radonhalterna i skolfastigheterna via uppkopplade radonsensorer.
Med trådlösa radonmätare, uppkopplade i SISAB:s egna SOLIDA-system (där SISAB i realtid kan följa temperatur, koldioxid- och radonhalter i alla SISAB:s fastigheter), så går det nu att anpassa ventilationen direkt om radonhalterna ökar. Mot tidigare då ”radonpuckar” placerades ut och hämtades in efter ett antal månader och analyserades. Om resultatet visade på höga radonhalter så kördes ventilationen dygnet runt för att komma tillrätta med problemet och nya mätningar gjordes efteråt för att se till att åtgärderna fått effekt. Tidskrävande och med en hög förbrukning av energi.
Nu kan SISAB följa inomhusklimatet och radonhalterna i realtid, och ökar halterna då kan ventilationen köras på ett optimalt och hållbart sätt för att sänka nivåerna.
SISAB:s trådlösa radonsenser skickar mätvärden dygnet runt och året om.
Fakta om Radongas:
Radon är en gas som finns naturligt. Vanligtvis kan den komma från marken som en byggnad står på. Det är viktigt att man som fastighetsägare håller koll på halterna så att gränsvärderna inte överskrids. Radon är ingen stor riskkälla, enligt Boverket, men utsätts man för höga värden under en lång tid så ökar risken för lungcancer. Källa: Boverket

Solida - vinnare av Framsteget 2020
