Johan Skytteskolan återinvigd efter omfattande ombyggnad

Två och ett halvt års väntan är över för Johan Skytteskolan, som genomgått en särdeles lyckad totalrenovering. Onsdag 24 augusti återinvigdes skolan med ett fartfyllt program för och med skolans elever, med en engagerad rektor i spetsen.

I stort sett hela skolan har fått nya ytskikt och ny ventilation. Matsalen har renoverats och det gamla uppvärmningsköket har förvandlats till ett modernt tillagningskök. Skolan har också försetts med nya NO-salar och ett modernt mediatek. Ombyggnaden är delvis finansierad med medel från stadens satsning Stimulans för Stockholm.

Renovering i 50-talsanda

Skolan byggdes 1948 för 600 elever, och hette då Långbrodals skola. Den kände funkisarkitekten Paul Hedqvist var särskilt stolt över hur han lyckats med skolans funktion och utformning. Skolan är delvis kulturklassad och idag går här cirka 800 elever i årskurserna F–9.

Trapphusens ytskikt har renoverats i milda toner inspirerade av 1950-talet. Färgskalan återkommer genomgående i alla byggnaderna och är framtagen av arkitekterna Marita Claesson och Karin Lundin, Sweco Architects.

 

Funktionell utsmyckning

Jakob Ojanen har försett skolmatsalen och korridoren utanför med en serie funktionella och dekorativa konstverk, ”Horisonten, diagonalen, soppan”. Ett 20-tal målningar på ljudplattor förenar önskemålen om ljudabsorbenter och konstnärlig utsmyckning som förvandlar en lång rad trista ytor till en konstnärlig upplevelse. (Se även 3D-skiss av målningarna.)

Lyckad samverkan

Johan Skytteskolans rektor Stig Gisslén är stolt över skolans anpassningsförmåga och goda resultat; trots avsaknaden av rastlokaler och annat omak under den långa byggperioden har man ändå kunnat hålla hög utbildningskvalitet.

SISAB:s teamchef Malla Vardy, och förvaltare, Kai Ahtila, är väldigt nöjda med projektet:
- Det har blivit mycket lyckat tack vare en engagerad och tålmodig rektor, samt skolledningen och personalen som stått ut under byggperioden.

Fler foton från invigningen