Gyllengul förskoleinvigning

Knutbygårdens förskola på Knutbygränd 6 i Rinkeby är invigd. Som en Fågel Fenix med klargul plåtfasad har den rest sig ur branden, som förstörde den gamla byggnaden tre år tidigare. 80 barn kan nu njuta av en trivsam och väl fungerande förskola.

Flödande solljus mot en solgul fasad, en gyllene höstdag. En överdimensionerad, klargul gasfylld ballong vajar i vinden ovanför huset mot en blå himmel. Förskolechef och företrädare för byggherre och stadsdelsnämnd håller tal för barn, föräldrar och andra involverade.

Förskolebarnen flockas runt invigningspresenten som SISAB lämnar över. Vips springer de iväg med paketet i tron att det är en chokladask… Ett par barn blir kvar och hjälper till att klippa invigningsbandet. Invigningen fortsätter inomhus, framför förskolans nya konstverk, en rosa pekvägg med ett 30-tal lekfulla och färgglada figurer. Sedan blir det bullfest för stora och små ute i solen.

– Är ni nöjda?

Elisabeth Adolfsson, förskolechef:
– Ja, vi är jättejättenöjda - framför allt med ljus, luft och akustik!
– Barnen har blivit mycket mer harmoniska i den nya byggnaden, och har hittat nya lekar och konstellationer med andra barn.

Berit Berggren, projektansvarig på SISAB, konstaterar:
– Det är det bästa betyget, att barnen är nöjda!

Huset ersätter den tillbyggnad som brann ner 2012 och ligger i vinkel mot den äldsta delen av förskolan, en s.k. typförskola från 1969-70. Denna klarade sig undan branden och återstår nu att fräscha upp.

Många av de boende i området har anknytning till förskolan. En hel del har själva gått här som barn. Då var det högt tryck på förskolan. Då som nu. Idag rymmer förskolan 80 barn.

Fasaddekoren anspelar på förskolans namn – ett barn dyker upp här och var, hållande ett långt band som löper runt hela plåtfasaden och löper samman i en knut.

Om konstverket

På en av väggarna i förskolans entréhall har konstnärerna Siri Ahmed Backström och Karin Cyrén skapat en glad och lekfull pekvägg, fylld av ett 30-tal utfrästa och lackade mdf-figurer: föremål, växter och djur som kan inspirera till samtal och berättelser. De nedersta nivåerna är för barnen att komma nära, de båda översta nivåerna ser barnen på håll.

Knutbygårdens förskola beskriver sig som en mötesplats, där barn och föräldrar har med sig många olika kulturer och språk. De båda konstnärerna är barnboksförfattare och illustratörer som främst arbetar med bilderböcker. Som i en jättelik pekbok har de här använt lätt igenkännliga och vänliga symboler som inspirerar till samtal och lek. Under workshopar med barnen fick de önskemål om allt från "glitter och rosa" till "dinosaurisar" medan förskolans pedagoger gärna ville ha ett interaktivt verk där barnen själva kunde skapa berättelser.

Till artikeln med foton från invigningen

Närmare presentation av konstverket hos Stockholm Konst