Långbrodalsskolan bjöd in till Öppet Hus

400 “gamla” elever kom till Långbrodalsskolans Öppna hus tisdagen den 20 december 2016. SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB, hade bjudit in de evakuerade eleverna för att få en försmak av den nya skolan.

År 2015 evakuerades Långbrodalsskolan i Älvsjö. Ett helt nytt skolhus bestående av tre våningar har byggts. Den nya ytan är på 4 000 kvadratmeter och kommer att inhysa 12 klassrum, en specialsal, fritidsverksamhet och rörelserum. 200 nya elevplatser kommer att skapas.

– Två äldre byggnader och en paviljong har rivits. Både elever och pedagoger har deltagit i planeringen av de nya lokalerna samt upprustningen av skolgården, berättar Anders Lööv, projektledare på SISAB.

Skola med anor

Långbrodalsskolan byggdes åren 1914–1915 och firade sitt 100-årsjubileum förra året. Arkitekt är George A. Nilsson. Han ritade totalt 27 skolor i Sverige. En paviljong tillkom under 1950-talet och senare tillkom även matsalen. Den nya tillbyggnaden är ritad av Aperto Arkitekter.

– Det har varit en spännande resa. Vi har en konstruktiv dialog mellan oss (skolan), SISAB och byggentreprenörerna. Det känns som om de lyssnar på våra synpunkter. Dialogen är en av framgångsfaktorerna bakom bygget, påpekar Peter Sellin, administrativ chef på Långbrodalsskolan (på fotot här intill).

Från F4 till F6

I och med den nya byggnaden kan fler elever gå i Långbrodalsskolan.

– I Älvsjö växer befolkningen och fler barn behöver skolplatser. Därför är det extra roligt att vi kan tillhandahålla skolgång från förskoleklass till årskurs 6, säger Anders Lööv.

Öppet hus med korvgrillning

Under förmiddagen den 20 december var de evakuerade eleverna välkomna att besöka sin nygamla skola. I besöket ingick en guidad rundtur i det nya bygget samt korvgrillning.

Under byggtiden har eleverna gått i paviljonger uppställda på Långbrodals bollplan. En del av paviljongerna kommer att stå kvar i som mest två år efter att den nya skolan invigts.

Inflyttning

Skolan beräknas stå klar till höstterminens start år 2017. Invigning i september 2017. Kostnaden beräknas uppgå till 165 miljoner.

 

Positiva recensioner

Alice Duraou Rodziewicz, 11 år, klass 5AB:
– Bygget är stort och coolt. Det känns om det kommer att bli jättebra. Det verkar bli många klassrum och övriga utrymmen som man kan vara i.

Hannah Conroy, 11 år, klass 5AB:
– Skolan är jättefin. Det är många rum. Det känns som om det kommer att bli jättebra. Fint med alla olika färger på rummen. Väldigt många barn kommer att trivas i den nya skolan.