Alvikskolans matsalstak nedrasat

En tredjedel av innertaket i Alviksskolans stora matsal rasade ned natten till torsdag. Ingen skadades. Nu arbetar SISAB för att ta reda varför konstruktionen kunde rasa ned och säkerhetsställa att det inte kan hända igen.

Delen som rasade ned är en av 8 liknande konstruktioner i skolans matsalar. Alla matsalar med liknande takkonstruktioner är avspärrade tills vidare. Konstruktör är anlitad för besiktning av innertaken. Planen nu är att SISAB tar ned liknande konstruktioner i Alviksskolan och ersätter dessa med en annan lösning.

Ovanlig konstruktion

Delen som rasade ned består av träreglar och cirka 30 cm tjocka ljudabsorbentskivor. Detta är en mycket ovanlig och tung takkonstruktion och vad SISAB erfar så har inte något liknande hänt tidigare. Den vanligaste förekommande konstruktion med ljudabsorbenter i tak består av 2-5 cm tjocka skivor upphängda i vajrar och stålskenor. En jämförelsevis mycket lättare konstruktion.

Under den pågående besiktningen och kommande utbytet så stötas taket upp av stämp (mobila pelare mellan golv och tak). Som en ytterligare säkerhetsåtgärd har SISAB påbörjat arbetet med inventera övriga fastigheter i SISAB:s bestånd om det finns någon liknande konstruktion med träreglar och tjockare skivor.

Händelsen är anmäld till Arbetsmiljöverket.

Skolans kök, som ligger i anslutning till matsalen, har en annan takkonstruktion och kan därför hålla öppet som vanligt. Skolan ordnar fram ersättningslokaler där eleverna kan äta sin lunch.