Energispartips

När kylan börjar närma sig ökar också behovet av uppvärmning. Här kommer några tips för att minska elanvändningen och kostnaderna samtidigt som du gör en viktig insats för klimatet. Tillsammans kan vi göra skillnad och spara energi!

Illustration stängd dörr.

Håll dörrar och fönster stängda

Står dörrar och fönster öppna ökar uppvärmningsbehovet och då också energianvändningen. Tycker ni att det är varmt inne? Se då om det går att skruva ner termostaten på elementet eller väggen. Är det fortfarande för varmt, kontakta SISAB.

Illustration öppet fönster.

Öppna för kort korsdrag

Behöver det vädras? Skapa korsdrag en kort stund istället för att ställa upp ett fönster länge. Då blir luften frisk utan att lika mycket av värmen smiter ut.

Illustration mobiltelefon med pratbubbla.

Stäng av ventilationen utanför verksamhetstid

Ventilationen behöver bara vara igång när lokalerna används. Om du misstänker att ventilationen är igång utanför verksamhetstid, kontakta SISAB så ser vi över det och ändrar drifttiderna.

Illustration släckt glödlampa.

Tomma rum är släckta rum

Om det inte behöver vara tänt så ska det vara släckt.

Illustration droppande kran.

Dra åt kranen

Varmvatten som står och droppar blir snabbt många kWh.
Illustration full diskmaskin.

Kör fulla maskiner

Diskmaskiner, tvättmaskiner, torkskåp med mera drar alla el. Det går att minska energianvändningen genom att köra fulla maskiner mer sällan, istället för halvfulla maskiner oftare.

Illustration varmhållning av mat.

Kortare varmhållning i köksmaskiner

Det är lätt hänt att mat står på varmhållning under lång tid, och vissa gånger kanske det inte behövs. Att låta mat stå på plattorna eller i uppvärmningsskåp många timmar i sträck drar el.

Illustration termos och kaffekopp.

Använd termos

När kaffet är klart: stäng av kaffebryggaren och häll upp kaffet i en termos. Då håller det sig varmt och gott. Helt klart energismart.

Energispartips 1

Energispartips 2

Energispartips 3

SISAB bidrar till ett stabilt elsystem

Loading...