Energiagenterna

Energiagenterna är en metod SISAB har utvecklat och som syftar till att minska energianvändningen i SISAB:s förskolor i Stockholm. Metoden riktar sig till femåringar och är anpassad efter den komplexa vardagen i en förskola där varje barngrupp är unik.

Sedan 2014 har SISAB drivit hållbarhetskonceptet Energiagenterna för de äldsta barnen på förskolan och de vuxna i barnens närhet. Syftet är att lära upp nya beteende kopplat till el, värme och vatten, frågor som nu är mer aktuella än någonsin. 

Med hjälp av lek, experiment och samarbete bidrar Energiagenterna till att minska energiförbrukningen i förskolemiljö. Det lustfyllda lärandet ger barn och vuxna ett nytt förhållningssätt till energi- och miljöfrågor som de tar med sig genom livet och sprider till nära och kära. Att delta i Energiagenterna ger på så sätt ringar på vattnet och ett värde också på lång sikt. Tillsammans med förskolorna skapar vi handlingskraft och engagemang för en hållbar framtid.

Det upplevelsebaserade miljökonceptet blandar miljömedvetenhet och tekniskt upptäckande för att deltagarna ska bli uppmärksamma på sin möjlighet att motverka klimatförändringarna. Utöver faktabaserad kunskap om miljö- och klimatfrågor får barnen genom Energiagenterna möjlighet till kreativt skapande genom rytmik, sång, rörelse och drama samt delta i två interaktiva teaterföreställningar på plats i förskolan. På så vis skapar Energiagenterna engagemang och handlingskraft för en hållbar framtid.

Sedan starten 2014 så har nu Agent Ström och El´Boven utbildat 12.000 agenter i våra förskolor.

Energiagenterna Agent Ström och Elbovens första poddomslag.

Energiagenternas podd

Energiagenterna har lanserat en podd för att nå fler barn och unga. Energispartips på Energiagenternas lekfulla sätt och vis. Podden kommer att släppas kl 08:00 varje fredag under hela höstterminen och avsnitten är 5 till 10 minuter långa. Varje avsnitt har ett tema som utforskar el, värme eller vatten och innehåller en sång eller ramsa som fördjupar kunskapen. Lyssna på podden i din poddapp!

Mer om Energiagenternas nya podd
Illustration släckt glödlampa.

Energiagenternas 5 bästa energitips!

  1. Tomma rum är släckta rum.
  2. Kläder efter väder - både ute och inne. Ta på tröjan om det är kallt istället för att skruva upp elementet på max. 
  3. Behöver det vädras? Skapa korsdrag en kort stund istället för att ställa upp ett fönster länge. Då blir luften frisk utan att lika mycket av värmen smiter ut.
  4. De små stand by-lamporna på till exempel TV och dator är riktiga energibovar. Stäng av med strömbrytare eller dra ur sladden.
  5. Lägg undan mobiltelefonen, stäng av TV:n och hitta på något elfritt en kväll.
Energiagenternas Agent strön och Elboven ute i naturen.

Energiagenterna.se

Besök Energiagenternas officiella webbplats för mer information och för intresseanmälan.

Energiagenterna.se
Energiagenternas Agent Ström inspekterar ett handfat.

Följ Energiagenterna!

Följ Energiagenternas spännande vardag på Facebook.

Energiagenternas Facebooksida

Bakgrund

Under 2013 genomförde SISAB förstudien LUST för att undersöka hur bolaget skulle kunna arbeta tillsammans med hyresgästerna för att spara energi. Förstudien identifierade sex framgångsfaktorer i arbetet kring energisparande beteende i förskolan.

Kommande år lanserades Energiagenterna, en innovativ metod för att utforska energi och miljö tillsammans med barnen och pedagogerna i förskolan. Metoden testades på en första förskola under 2014 med gott resultat.

2015 skalades Energiagenterna upp, metoden förfinades och testades på fem förskolor. Vid det här laget började Energiagenterna få viss uppmärksamhet och i maj 2015 belönades metoden med såväl Stockholms stads "Förnyelsepris" som Stockholms stads Miljöförvaltnings "Pingvinpris". I november samma år beslutade SISAB att göra en kraftfull uppskalning under 2016.

Loading...