Skiss Sjöviksskolan, av Max Arkitekter. En gångväg i parken i branten.

Projektkavalkaden 2018

Inbjudna arkitekter och projektledare lärde av varandra genom att diskutera flera aktuella frågor, såsom: Hur skapa en vettig utomhusmiljö för 1–18-åringar på en minimal tomt? Hur trolla fram ett skolhus för 1 200 elever i snäv och brant terräng?

Allt ljus på goda projektexempel

Fler byggprojekt, liknande problem och många lösningar. För tredje gången samlade SISAB sina anlitade konsulter för en projektkavalkad, där goda idéer delades för att inspirera, spara tid och pengar. Tidigare år har SISAB:s anlitade arkitekter varit målgruppen för Projektkavalkaden. I år bjöds även anlitade projektledare och SISAB:s egna projektansvariga in.

– Misstag är dyra och här samlas vi för att lära av varandras olika projekt, säger Anni Björkskog, arkitekt på SISAB och initiativtagare till kavalkaden.

Intresset för Projektkavalkaden har växt för varje år. Upplägget är detsamma, fullt fokus på tre projekt. Alla utmaningar och lösningar redovisas och diskuteras.

– Det är lätt att blicken fastnar på sitt eget projekt och med Projektkavalkaden vill vi lyfta vinsten av erfarenhetsutbyte, säger Anni Björkskog.

Under årets kavalkad diskuterades ombyggnaden av Essingeskolorna, där fler verksamheter delar på fastigheten. Sjöviksskolan, en skola i Årstadal för 1200 elever som öppnar hösten 2019. Dessutom redovisade SISAB och WSP utredningen om att bygga förskolor med trästomme. Bort med betong och stålbalkar. Utredningen visar att det idag skulle innebära en högre kostnad att bygga i trä men att koldioxidavtrycket bli lägre än med en betong/stål-stomme.

– Idag har SISAB väldigt tydliga krav på att vi ska vara kostnadseffektiva men nu har vi en utredning och ett underlag för att kunna fatta ett beslut om vi ska gå vidare med att bygga en förskola med trästomme, säger Claes Magnusson, vd på SISAB.

Program:

  • Essingeskolorna, HMXW Arkitekter
  • Sjöviksskolan, Max Arkitekter
  • Fiktiv förskola i massivt trä, WSP
  • Utvärdering

För frågor om innehåll och presentationsmaterial: 

Kontakta Anni Björkskog, Arkitekt SAR/MSA, SISAB
 
Illustration ovan: Max Arkitekter
Loading...