Rektor och skolborgarråd klipper band och inviger Betty Petterssons gymnasium.

Dubbelinvigning ramade in skolstart

Höstterminen drog igång med full fart men extra festligt var det vid två av Stockholms skolor. Vid Betty Petterssons gymnasium och Rödabergsskolan firades det rejält när nytt och renoverat invigdes.

En gammal pärla i ny skepnad. Äntligen invigning av Betty Petterssons gymnasium i Enskede. Byggnaden från 1967 har haft många skepnader och inriktningar. Men nu, efter omfattande renoveringsarbeten och anpassningar, är det en gymnasieskola, med kapacitet för 600 ungdomar. Men, om två år, när etapp två av renoveringen är klar så flyttar även ett nytt högstadium in. Även det med plats för 600 elever.

Invigningen på torsdagen (24 augusti) bjöd på sol, musik, härlig stämning och tal. Skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S) var på plats och delade med sig av minnen från sin egen gymnasietid och berättade om en period som förhoppningsvis ger livslånga kunskaper och kamratband. SISAB:s VD Ebba Agerman lämnade över en invigningspresent i form av en tavla till rektor Helena Timdahl Franke.

Rektorn berättade också om kvinnan som gett namn till skolan. Betty Pettersson är en förebild som i slutet av 1800-talet klev in i värld som tidigare bara varit tillgänglig för män. Hon var den första kvinnan i Sverige som tog en studentexamen (1871) och blev senare en mycket uppskattad lärare på det som idag är Östra Reals gymnasium. Då var det en skola endast för pojkar, med manliga lärare. Men Betty karvade in sin plats i historien och bidrog till att öppna dörrarna för kvinnor till högre utbildningar och egna karriärer.

Rödabergsskolans nya kostym

Skolstart och invigning stod på schemat för eleverna på Rödabergsskolan (21 augusti). På skolgården höll rektorn i intervjuer med gänget som byggt, skapat konst och nu driver verksamheten.


Panelsamtal på invigningen av Rödabergsskolan.

Skolan har utökats med cirka 400 elevplatser, en tillbyggnad som innehåller specialsalar, fler lärmiljöer för de mindre barnen och en fullstor idrottshall. Befintliga hus A har renoverats varsamt. Där har ljusgården, specialsalar och administration setts över och ett nytt tillagningskök och matsal har byggts.

Stort tack till utbildningsförvaltningen och entreprenörer för fina samarbeten i utvecklingen av Betty Petterssons gymnasium och Rödabergsskolan. Och tack till Betty för att du visade vägen!

 

Publicerad: 28 augusti 2023
Loading...