Solig invigning av Hästhagsskolan

Idag 6 september invigdes Hästhagsskolan i ett soligt Farsta efter om- och nybyggnation. Två av skolans elever var konferencierer och presenterade talare och sångframträdanden. Stort jubel och nedräkning när bandet skulle klippas.

Efter invigningen var det konst- och rundvandring i skolans lokaler. Installationer och ytskikt har bytts ut i befintliga hus, skolgården har fått ny lekutrustning, belysning och nya markytskikt. Den nya tillbyggnaden är i tre våningar för högstadiet och kapaciteten beräknas att öka med 300 elevplatser.

Hästhagsskolan är grönklassad av Stadsmuseet och anses särskilt värdefull. Skolan har renoverats varsamt och detaljer från de gamla husen som ritades av arkitekten Cyrillus Johansson har bevarats och lyfts fram. Bland annat träbänkar, jackhängare och enastående armaturer.

Arkitektens tema för gestaltningen har varit ”Skolan i staden” och ”Skogen i skolan” vilket är tydligt både avseende geometri, färgval och materialval som knyts ihop med skolans ursprungliga byggnadsår 1959. Även konstverket på skolans fasad och verken i högstadiebyggnaden har en koppling till naturen i form av en granbarkborrens väg från larv till insekt.

Temat för Hästhagsskolans utemiljö är cirkus och grundar sig i ett konstverk med samma namn som redan fanns på skolgården. Cirkustemat visar sig i färger, detaljer och utformning av utrustning. Skogen i skolan visar sig också i att befintlig naturmark och stora tallar på gården har sparats. Även nya träd har planterats på gården för att skapa mer skugga och ta hand om dagvatten.

Publicerad: 06 september 2024
Loading...