Matavfallsinsamling

Nu ska alla sortera ut matavfallet. Redan tidigare var det obligatoriskt för restauranger men nu är det även obligatoriskt för hushåll och övriga verksamheter. I Stockholms stad ansvarar Stockholm Vatten och Avfall (SVOA) för insamling av matavfall.

Matavfall är en viktig resurs, som vi ska ta hand om. Maten ska förstås ätas upp, men skal och rens är värdefullt. Idag sorteras knappt 30 procent av det matavfall som vi stockholmare skapar. Sverige har som mål att minst 75 procent av matavfallet ska sorteras ut för att bli biogödsel och biogas. Att göra det obligatoriskt är ett steg i det arbetet.

  • 1 juli 2024 blir det obligatoriskt för flerbostadsfastigheter som har följande tekniklösningar för hämtning av restavfall:
    • 240 liters säck
    • mobil sopsug utan separat nedkast för matavfall
    • stationär sopsug utan separat nedkast
    • Om har ni möjlighet - gå över från säck- till kärlabonnemang. Det mycket bättre både utifrån kostnad och arbetsmiljö
  • 1 januari 2024 gäller krav på utsortering och separat insamling av bioavfall från hushåll och verksamheter. 
  • 1 januari 2023 blev det obligatoriskt att sortera ut matavfall i:
    • hushåll, både villor och flerbostadshus (se undantag nedan)
    • övriga verksamheter som har pentryn/kök för sina anställda. Det kan vara kontor, frisörsalonger, bilverkstäder med mera. Det kan vara kontor, frisörsalonger, bilverkstäder med mera.
  • 1 januari 2021 blev det obligatoriskt för restauranger och storkök som serverar fler än 25 portioner/dag.

Läs mer på Stockholms vatten och avfalls hemsida.

I restauranger och storkök hanteras stora mängder mat. Därmed blir även mängden matavfall större än i ett hem. Därför är sorteringsinstruktionerna lite annorlunda jämfört med dem för hushållen.

Grundprincipen är enkel. Endast sådant som anses vara mat kan bli matavfall. Men det bästa du kan göra är att se till att maten blir uppäten och inte slängs i onödan. 

På Stockholm vatten och avfalls hemsida kan du läsa mer om att sortera matavfall i restaurang och storkök.

I en matavfallskvarn mals matavfallet ned för att, i de flesta fall, släppas ut till avloppsnätet. Naturvårdsverket, som är den reglerande myndigheten, bedömer att avfallskvarnar kopplade direkt till avloppsledningsnätet inte uppfyller krav på utsortering eller separat insamling. 

Matavfallet ska sorteras ut i särskild påse som Stockholm Vatten och Avfall tillhandahåller. När den tas i bruk får ni inte längre använda matavfallskvarnarna.

Om det finns särskilda skäl kan miljöförvaltningen ge dispens för avfallskvarn, exempelvis vid platsbrist för kärl eller arbetsmiljöproblem.

Läs mer på: tillstand.stockholm/matavfall/

Restauranger och fastighetsägare, som har svårigheter att uppfylla kravet, kommer kunna ansöka om dispens. Ansökan om dispens ansvarar alltid fastighetsägaren för, även om abonnemanget ligger hos restaurangen. Dispensanmälningar kommer att hanteras av miljöförvaltningen. Kontakta miljöförvaltningen för mer information om regler och information om hur processen för dispensansökan ska fungera.

Här hittar du blanketten för att ansöka om dispens.

 

Loading...