Energiagenterna
Energiagenterna är en metod SISAB har utvecklat och som syftar till att minska energianvändningen i SISAB:s förskolor i Stockholm. Metoden riktar sig till femåringar och är anpassad efter den komplexa vardagen i en förskola där varje barngrupp är unik.
SISAB har drivit hållbarhetskonceptet Energiagenterna för de äldsta barnen på förskolan och de vuxna i barnens närhet i många år. Syftet är att lära upp nya beteende kopplat till el, värme och vatten, frågor som nu är mer aktuella än någonsin.
Med hjälp av lek, experiment och samarbete bidrar Energiagenterna till att minska energiförbrukningen i förskolemiljö. Det lustfyllda lärandet ger barn och vuxna ett nytt förhållningssätt till energi- och miljöfrågor som de tar med sig genom livet och sprider till nära och kära. Tillsammans med förskolorna skapar vi handlingskraft och engagemang för en hållbar framtid.
Sedan starten 2014 så har nu Agent Ström och El´Boven utbildat 12.000 agenter i våra förskolor.
Energiagenternas 5 bästa energitips!
- Tomma rum är släckta rum.
- Kläder efter väder - både ute och inne. Ta på en tröja om det är kallt istället för att skruva upp värmen på elementet.
- Behöver det vädras? Skapa korsdrag en kort stund istället för att ställa upp ett fönster länge. Då blir luften frisk utan att lika mycket av värmen smiter ut.
- De små stand by-lamporna på till exempel TV och dator är riktiga energibovar. Stäng av med strömbrytare eller dra ur sladden.
- Lägg undan mobiltelefonen, stäng av TV:n och hitta på något elfritt en kväll.
Följ Energiagenterna!
Följ Energiagenternas spännande vardag på Facebook eller besök deras officiella webbplats för mer information och för intresseanmälan.
Energiagenternas webbsidaEnergiagenternas podd
I Energiagenterna podd möter du Agent Ström och El´Boven när de pratar om och tar sig an olika situationer kopplat till EVV – alltså elen, värmen och vattnet. Innehåller såklart både viktig kunskap, en stor del tok och en och annan ramsa. Avsnitten är ca 5 minuter långa, perfekt att lyssna på under fuktstunden på förskolan. Lyssna på podden i din poddapp!