Konradsbergs kök – Stockholms största skolkök invigt

Efter mer än två års ombyggnad invigdes så Campus Konradsberg storkök den 1 december. SISAB:s VD Claes Magnusson var med på invigningen och fick dessutom en guidad tur av gruppchef Jonny Lettisen och kökschef Tobias Häggstrand.

Själva köket är ett ultramodernt kök med kapacitet att tillaga mer än 4000 portioner mat per dag. För närvarande tillagas cirka 3500 portioner mat per dag. Ungefär 1200 elever äter i de tre olika matsalarna: Ljusgården, Ellen eller Rålle. Övriga portioner levereras till närbelägna skolor samt skolor vars kök håller på att byggas om.

Köket är Stockholm Stads största tillagningskök. Förutom att vi serverar mat till de olika skolorna på Campus Konradsberg levererar vi också mat till skolor utefter den gröna tunnelbanelinjen, berättar gruppchef Jonny Lettisen.

Mat på riktigt

All mat som serveras lagas till i köket. Man har även kapacitet att tillaga mat för de elever som behöver specialkost, cirka 400 portioner per dag.

Vi arbetar stenhårt för att få köket Svanmärkt. Alla råvaror är ekologiska. Vi använder svenskauppfödda kycklingar och miljövänlig fisk. Vår ambition är även att kunna servera svenskt kött, berättar Jonny Lettisen.

Minimera matsvinn

Köket arbetar proaktivt med att minimera matsvinn.

Vi försöker laga mat som eleverna tycker om. På deras tio-i-topp-lista står bland annat lasagne, spagetti med köttfärssås, chicken nuggets och hamburgare. Den mat vi serverar vill vi både ska smaka gott samt vara näringsrik, berättar kökschef Tobias Häggstrand.

Bra mat – bättre betyg och lugnare elever

Både Tobias Häggstrand och Jonny Lettisen har arbetat i andra skolkök. Båda har erfarenhet av att börjar man laga riktig näringsrik god mat orkar eleverna med skoldagen på ett helt annat sätt. En bonus blir även att betygen förbättras.

 

FAKTA

Campus Konradberg ligger på Kungsholmen i Stockholm. Lärarhögskolan i Stockholm var tidigare en av skolorna på området.
I dag finns förskolor, 16-skolor, 19-skolor, gymnasium och Manillaskolan på en yta av 56 000 kvadratmeter.

SISAB köpte Konradsbergs skola år 2014 av Akademiska hus.

Några bilder från köksinvigningen