Projektkavalkaden 2023 tar paus
Sedan 2016 har SISAB årligen anordnat Projektkavalkad för sina arkitekter, landskapsarkitekter och projektansvariga. 2023 ser vi att uppdragen är färre. Vid horisonten anas de projekt vi skulle jobbat med. Men SISAB vilar inte.
Sedan 2016 har SISAB årligen anordnat Projektkavalkad för sina arkitekter, landskapsarkitekter och projektansvariga. Under trevliga omständigheter har vi nätverkat och bytt erfarenheter kring färdiga skolprojekt i Stockholms stad och sådant som finns, eller inom snar framtid kommer finnas, på ritbordet.
2023 ser vi att uppdragen är färre och utgörs främst av underhållsprojekt. Vid horisonten anas de projekt vi skulle jobbat med nu.
Men Sisab vilar inte. Malin Lövström, chef på Projektavdelningen, Susanne Christensson, chef på Fastighetsavdelningen, och Anni Björkskog, arkitekt SAR/MSA på Projektavdelningen, berättar i en kort film om nya arbetssätt, ny organisation och nya rollen teknisk förvaltare på SISAB.
Vi fortsätter utmaningen att i framtiden kunna förse Stockholm med nya förskolor och skolor och att underhålla det rika arkitekturarv som SISAB innehar. Vi pausar Projektkavalkaden men hoppas vi ses snart igen och får presentera projekt för varandra. Ta hand om er.
Läs mer om våra tidigare projektkavalkader
Bilderna ovan:
Kvarnbyskolan ritades av arkitekt Åke Östin, som innan han startade eget var anställd hos både Paul Hedqvist och Nils Ahrbom, båda kunniga inom skolor. Skolan byggdes 1971 i samband med att stadsdelen utvecklades. Totala ytan för tomträtten är 14 106 m² och byggnaderna är totalt 5 412 kvm. Skolan har cirka 440 elever, F-6.
Bild 1: Fasadfoto från 1989, Fotograf: Skoglund, Per (f. 1950). Källa: Utrednings- och statistikkontoret.
Bild 2: Terrazzotrappa, betongväggar och furuhandledare, robusta material som står sig i skolmiljö, 50 år senare fortfarande i mycket gott skick. En blå kulör med ett gult band som för ögat uppåt. En mättad kulör som skapar en intim omfamnande miljö.
Bild 3: Terrazzotrappan med sin omsorgsfulla utformning. Ljus grundfärg med mörk ballast. Kontrasterande trappsteg med mörka grundpigmentering och den ljusa finkorniga ballasten. Senare tillkommen kontrastmarkering i form av påklistrade remsor, delvis nedslitna.
Bild 4: Unik gestaltning av en 1970-tals skola. Genomtänkta proportioner, skala, färgsättning och fönster för ljusinsläpp och kontakt ute – inne. Värt att behålla.
Bild 5: Möten material, kulör, textur, temperatur, densitet, kontraster. Hållbart, rustikt, genuint, vackert. Den mörka skurkanten, en raritet i moderna trappor, skyddar väggen från blöta moppar.