Så arbetar SISAB med stadens nya miljöprogram
Miljöprogram 2030 är Stockholms stads övergripande styrdokument i arbetet med stadens största utmaningar inom miljö och klimat. Här beskriver vi kort vad dess sju mål innebär för oss på SISAB.
Vi står inför en nödvändig omställning
Miljö- och klimatförändringarna påverkar allt liv på jorden. Vi måste utveckla samhället så att miljö- och klimatpåverkan minskar. Stockholms stad har ett långt och framgångsrikt miljö- och klimatarbete bakom sig, men det finns mycket kvar och alla stadens verksamheter behöver vara med i arbetet.
Halverad klimatpåverkan och fossilfri organisation
SISAB ska till 2030 halvera bolagets klimatpåverkan och vara en fossilfri organisation, något vi uppnår genom långsiktig förvaltning och hållbara val. SISAB ska även bidra till ökad biologisk mångfald, bedriva en verksamhet utan miljö- och hälsofarliga kemikalier, förebygga konsekvenser av ett förändrat klimat, öka cirkulära flöden samt minska energianvändningen.
Miljömål 1: En rättvis och inkluderande omställning
Vi involverar våra hyresgäster i omställningen
Vi lär ut hur våra hyresgäster kan bidra till minskad klimat- och miljöpåverkan genom t.ex. minskad energianvändning. Genom Energiagenterna utbildar och inspirerar vi de äldsta barnen på förskolan till nya hållbara beteenden.
Miljömål 2: Ett Stockholm utan globalt klimatavtryck
Halverad klimatpåverkan
Vi halverar vår klimatpåverkan genom att förvalta långsiktigt, överväga inköp, bättre uppföljning, bygga klimateffektivt samt prioritera ombyggnad och återbruk framför rivning eller nyproduktion. Senast 2030 ska alla fordon och maskiner vara fossilfria.
Miljömål 3: Ett Stockholm med livskraftiga ekosystem
Gröna lösningar som lockar till lek
Vid om- och nybyggnation samt markåtgärder eftersträvar vi multifunktionella lösningar för klimatanpassning och ökad biologisk mångfald, som samtidigt inspirerar till lek och rörelse.
Miljömål 4: Ett klimatanpassat Stockholm
Rusta våra fastigheter inför ett varmare och blötare klimat
Genom att simulera förväntade framtida skyfall på våra fastigheter identifierar vi översvämningsrisker och tar fram förslag på åtgärder, för att förhindra skadeverkningar på våra byggnader.
Miljömål 5: Ett resurseffektivt och cirkulärt Stockholm
Förvalta och återbruka i första hand
Vi fortsätter att energieffektivisera, förvalta långsiktig och anpassa byggnader genom om- eller tillbyggnad istället för att riva eller bygga nytt. Vi behöver också stimulera cirkulära flöden som främjar ökat återbruk och minskad klimatbelastning.
Miljömål 6: Ett giftfritt Stockholm
Minska skadliga ämnen i våra fastigheter
Vi ställer miljö- och kemikaliekrav och byter ut produkter med oönskat innehåll mot bättre alternativ. I strävan mot ett cirkulärt samhälle är det viktigt att vi återbrukar varor och material vi har god kännedom om och som inte är skadliga ur miljö- eller hälsosynpunkt.
Miljömål 7: Ett Stockholm med frisk luft och god ljudmiljö
Minskat trafikbuller och friskare luft
Vi skärper successivt kraven på att fordon och arbetsmaskiner som används i vår verksamhet ska vara helt utsläppsfria 2030, t.ex. genom elektrifiering, vilket gör att buller och luftföroreningar minskar runt våra fastigheter och byggarbetsplatser.