
Förskolans dag och förskolorna fyller 20 år på SISAB
Våra cirka 400 förskolor från olika tidsepoker fyller prick 20 år på SISAB. Vi passar på att uppmärksamma detta på Förskolans dag, då förskolans och förskollärarnas betydelse uppmärksammas.
Förskolans dag firas den tredje torsdagen i maj varje år. Det var en föregångare till Sveriges Lärare, Sveriges förskollärares riksförbund, som startade Förskolans dag 1984. Syftet var att bilda opinion, skapa stolthet och visa upp verksamheten i förskolan.
Svensk förskola är på många sätt unik i världen. Idag går över en halv miljon barn i förskolan och lärare i förskolan gör en fantastisk insats varje dag i att möta alla barn.
På SISAB har vi i år haft förskolor i vårt fastighetsbestånd i 20 år. I april 2005 övertog vi stadens friliggande förskolor (så kallade barnstugor) från Stockholms förvaltnings- och saluhallsnämnd för att renodla stadens fastighetsförvaltning.
Med så många fina fastigheter i beståndet har vi all anledning att fira allihop! Och göra några nedslag i historien som vi tar med oss när vi fortsätter framåt.
Många av stadens förskolor hade utformats under 1960- och 70-talet. Den typritade förskolan, eller Typförskolan, uppstod. Det är en byggnadstyp för barn, utformad med flexibla modulliknande byggnadsdelar som kan sammanfogas på olika sätt. Den finns i en mängd olika varianter och storlekar, med många gemensamma drag. En sentida efterföljare är SISAB:s egna konceptförskola Framtidens förskola.