Byte av kyl- och frysskåp i kommunala verksamheter
Stockholms stads nya miljöprogram och skärpningar i EU-förordningen för fluorerade växthusgaser innebär att kyl/frysskåp som inte klarar kraven måste bytas ut senast 2030.
Stockholm stads nya miljöprogram 2030 skärper kraven på hantering av PFAS-produkter. Under punkten ”6.1 Minskad användning och spridning av skadliga ämnen” i det nya miljöprogrammet står följande att läsa:
”Staden ska arbeta för att förekomsten av utfasningsämnen i varor och produkter i stadens verksamheter upphör. Specifikt ska staden skärpa sina krav och sluta köpa in varor och produkter i vilka innehållet av PFAS, ftalater, bisfenoler och svårnedbrytbara ämnen är känt samt successivt fasa ut dessa produkter. Uppföljningen av upphandlingar behöver stärkas för att säkerställa att målen uppnås.”
Eftersom de F-gaser (fluorerade gaser) som vi använder i kyl och fryssystem ingår i ämnesgruppen PFAS innebär det att vi enligt miljöprogrammet behöver fasa ut och helt sluta handla med dessa gaser (köldmedier) till 2030.
Nya EU-mål
Även i den nya F-gasförordningen som lanserades tidigare under året har kraven skärpts på vilka köldmedier som får användas. Här ligger begränsningen i GWP (Global Warming Potential) där olika köldmedier har olika GWP-värden. Just nu ligger GWP-gränsen på 2500 vilket innebär att nytillverkade köldmedier över 2500 inte får användas för att fylla på kyl/frys och värmepumpsutrustning från 2025. Därefter inträder totalförbud 2030 för även återvunna och regenererade köldmedier med GWP över 2500.
Strategi för utbyte
SISAB har tagit fram en strategi gällande köldmedia till 2030. Strategin omfattar bland annat utbyten av kyl-/frysaggregat och kyl/frysskåp. Enligt stadens samverkansavtal äger verksamheterna skåpen och SISAB aggregaten i centralkylsystem. SISAB kommer självklart att vara behjälpliga med att genomföra utbyten och även vid önskemål kontrollera kyl/frysskåp om de berörs. Kostnaderna fördelas enligt våra ansvarsområden i samverkansavtalet.
För hjälp med utredning av verksamhetens kyl/frysskåp gör en serviceanmälan.
Ett exempel:
På en förskola finns ett centralkopplat kylsystem som ombesörjer 3 kyl/frysskåp. Detta system innehåller ett köldmedium med högt GWP (>2500) som innebär att det inte är tillåtet att fylla på med nytt köldmedia från 2025 och inte återvunnet från 2030. Det innebär att de befintliga skåpen inte kan användas, även om de är relativt nya, utan behöver bytas ut till CO2-skåp (CO2 som är ett naturligt köldmedium som möter de nya kraven i stadens Miljöprogram och F-gasförordningen).
Samma sak gäller även för fristående frys/kyl-skåp som inte är centralkopplade. De kan också innehålla köldmedier med ett högt GWP som gör att de måste bytas ut.
Vill du läsa mer?