Inte vilka dörrar som helst

När Gubbängsskolan i Farsta, som är byggd 1947 och grönklassad, skulle byta fönster och dörrar, då passade förvaltaren Anders Ristrand på att göra det där lilla extra som skulle lyfta exteriören till nya nivåer.

När utseendet är det som räknas

När Gubbängsskolan i Farsta, som är byggd 1947 och grönklassad, skulle byta fönster och dörrar, då passade Anders på att göra det där lilla extra som skulle lyfta exteriören till nya nivåer.

Jag fick en idé om att anpassa de nya dörrarna till ett ursprungligt utseende med fina trädörrar och vackra ekpartier. Aluminiumdörrarna som satt var från 1990-talet, inte så roliga och ganska fula, totalt handlade det om 10 stycken entréer. Så, först kontaktade jag Stadsmuseum för att kunna se hur det såg ut när det begav sig och därefter pratade jag med sakkunnig antikvarie för att ta reda på möjligheterna. Jag ville helt enkelt få till en vackrare
gestaltning.

Bytt är bytt - inte riktigt så enkelt

Det är mycket att tänka på när det kommer till dörrar. Förutom att dörrarna måste specialbeställas, ska dessa vara välkomnande, vara möjliga att ställa upp och vara tillgänglighetsanpassade samtidigt som de ska kunna gå att låsa. Dörrarna måste också vara klassade utifrån säkerhet och ljud. Det är många saker som ska vara rätt innan det blir bygglov. Dörrarna är visserligen dyrare men i gengäld får vi bättre funktion och därmed mindre underhåll och reparationer. Faktiskt, sen dörrarna monterades i höstas har vi inte haft
någon skadegörelse eller andra reparationer kring entréerna.

Hur blev resultatet?

- Nu upplevs det som om skolan återigen stoltserar med sina originaldörrar och det känns viktigt utifrån ett bevarande-perspektiv. Resultatet blev väldigt snyggt, verksamheten är jättenöjda och eleverna kan varje dag mötas av välkomnande entréer, det känns fint i ett förvaltarhjärta.

Nya dörrarna på Gubbängsskolan
Loading...