Tips till förskolan inför Biologiska mångfaldens dag

Den 22 maj 2021 är det Biologiska mångfaldens dag. Vi på SISAB vill uppmärksamma dagen med tips till våra hyresgäster om saker ni själva kan göra på förskolegården för att främja den biologiska mångfalden.

Vad är biologisk mångfald?

Biologisk mångfald är variationsrikedomen bland levande organismer av alla ursprung, inklusive från bland annat landbaserade, marina och andra akvatiska ekosystem och de ekologiska komplex i vilka dessa organismer ingår; detta innefattar mångfald inom arter, mellan arter och av ekosystem.

Låter det komplicerat?

Nej, det är faktiskt inte så svårt. Här kommer några tips på vad ni tillsammans med barnen kan göra för att öka den biologiska mångfalden på förskolegården.

  • Fågelholk – perfekt att bygga och måla med barnen.
  • Växter – plantera tidiga lökväxter i rabatterna. Så ringblommor eller solrosor. Det finns bra fröpåsar med blomfröer för insekter.
  • Fjolårslöv – låt dem ligga kvar i buskarna, maskarna behöver också mat.
  • Städa inte – ta inte bort allt organiskt material, utan låt en del av gården vara lite stökig. Kanske kan ni ha lite nässlor kvar? (Behövs det så kan SISAB hjälpa till att hägna in det så inga barn bränner sig på brännässlorna.)
  • Insektshotell – samla lite kottar och grenar eller kvistar. På bilden nedan, hämtad från www.rikaretradgard.se finns tips hur man bygger ett hotell.

Tecknad steg-för-steg-instruktion för att bygga ett insektshotell

Har ni fler förslag?

Det här är lite tips på vad ni själva kan göra. Vad tycker ni och barnen är viktigt? Vad tycker ni att SISAB kan göra? Ni är välkomna att lämna era ideér om hur vi kan öka den biologiska mångfalden på förskolegårdar i allmänhet.

Kontaktperson

Linda Wernholm, marktekniker, SISAB
linda.wernholm@sisab.se, 08-508 470 42

Läs mer om Biologiska mångfaldens dag

https://www.biomfdag.se/

 

Publicerad: 11 maj 2021
Loading...