Solglasögon mot en blå himmel och stark sol.

Trasig ventilation eller varmt ute

Varmt ute – varmt inne. Nu kommer den tid på året då vi på SISAB får felanmälningar om misstänkt trasiga ventilationssystem. Troligen är det inte ventilationen som är trasig. Det är luften ute som är varm. Skolornas ventilationssystem har ingen kylfunktion

Solen gassar och det känns som om att luften står still i klassrummet eller på förskolan. Det gör den troligen inte men eftersom luften ute också är varm så upplevs det som om att ventilationen inte fungerar. Innan du kontaktar SISAB och felanmäler så ta del av dessa tips:

Hur du kan kontrollera om ventilationen fungerar

Sätt din hand mot tilluftsventilen eller kontrollera med ett papper att frånluftskanalen fungerar. Känner du luftflödet eller sugs pappret fast, då fungerar ventilationen. SISAB har inte heller möjlighet att höja effekten på ventilationen.

Vad kan du göra för att förbättra inomhusklimatet varma och soliga dagar

Se till att eventuella solskydd eller gardiner är fördragna för att minska solens värmande effekt. Försök att skapa korsdrag för att få in större luftflöden och vädra mellan lektionerna. Våra kroppar värmer även upp luften i rummet.

Viktigt att komma ihåg är kontrollera fastighetens solskydd innan värmen kommer så att eventuella trasiga skydd kan lagas/ersättas. Solskydden är oftast hyresgästens ansvar att se efter. Undrar du över ansvarsfördelningen på din skola/förskola så kontakta SISAB:s förvaltare eller fastighetsvärd

Varför har inte alla skolor och förskolor ventilationssystem som kan kyla ned luften?

Det är en energislukande åtgärd som hittills inte behövts användas så många dagar per år i vårt klimat. Eftersom det inte finns några kylsystem från början i våra fastigheter är det svårt att motivera så stora ombyggnationer. Men mer pekar mot att vi får ett varmare klimat framöver och samtidigt ser vi att våra fastigheter används på ett annat sätt idag. Därför kan det i framtiden bli aktuellt med en anpassning.

Publicerad: 17 maj 2021
Loading...