Bänkar och ställningar som utegym på gräsmatta.

Utegym testas som skolgårdsutrustning

På Åsö gymnasiums skolgård testas just nu ett utegym som skolgårdsutrustning. Utegymmet, som har lånats av tillverkaren Nola, utgör etapp två av ett samverkansprojekt mellan SISAB och näringslivet.

För precis ett år sedan färdigställdes etapp ett i projektet – en motivmålad basketplan i samarbete med streetbutiken Sneakers’n’stuff och en bouleplan. Nu tillkommer alltså ytterligare möjligheter till aktivitet i ett lite speciellt utegym.

Det är inte ett traditionella stockgymmet utan istället en konstruktion utan rörliga delar som bygger på träningsformen calisthenics eller på svenska kroppsviktsträning. För att besökare ska lära sig hur de ska använda utrustningen är varje enhet utrustad med en QR-kod som leder besökaren till olika instruktionsvideor.

Skolans idrottslärare kommer att utbildas i kroppsviktsträning av Nola för att de ska kunna använda utrustningen maximalt i verksamheten. Dessutom är flera av enheterna utformade så att de är utmärkta hängytor. Förhoppningen är att utegymmet ska bidra till ökad trygghet på platsen när fler väljer att uppehålla sig där.

 

Fakta Calisthenics

Ordet Calisthenics härstammar från de grekiska orden kalos, som betyder ”skönhet” och stenos, som betyder styrka. Calisthenics/Kroppsviktsträning, bygger på övningar där du använder den egna kroppsvikten som motstånd. Vanliga övningar är armhävningar, knäböj och dips. Eftersom den egna kroppsvikten används som motstånd är det lätt att anpassa nivån samtidigt som skaderisken är låg.
Publicerad: 23 augusti 2022
Loading...