Anna Whitlock är invigt

Onsdag 22 augusti invigdes Anna Whitlocks gymnasium - stadens nyaste och största gymnasium

När vd Claes Magnusson började på SISAB för drygt två år sedan var planen för Anna Whitlocks gymnasium ett av de första ärendena på hans bord. Man jobbade intensivt mellan SISAB och Fastighets AB Balder för att få till ett avtal, och lyckades. Fyra byggnader har slagits ihop till en, den byggnad som nu utgör Stockholms nyaste och största gymnasium - Anna Whitlock.

– Det är extra roligt att byggnaden livar upp och når sin topp så här vid 92 års ålder. SISAB är mycket stolta över att få förvalta detta kunskapspalats, säger Claes Magnusson, vd SISAB.

2 200 elever

Skolan, som invigdes under onsdagen genom traditionsenlig och högtidlig bandklippning av Olle Burell (S) skolborgarråd tillika ordförande för SISAB tillsammans med rektor Annica Tengbom Ödén, kan ta emot cirka 2 200 elever.

– Vår nya skola har gjort succé redan innan den öppnades, genom att både antalet lärare som sökte de lediga tjänsterna och antalet ungdomar som sökte de nya elevplatserna slog alla rekord, säger Olle Burell.

Ursprungsritningar av en annan tid

Byggnaderna som numera utgör skolan har funnits i närmare 100 år och i ursprungsritiningarna kan man se skymtar av hur samhället såg ut då. Det avslöjas bland annat på de gamla ritningarnas könsuppdelade rum; herr- och damtoalett, herr- och damlunchrum och kontor enbart för damer.

– Numera finns inga könade rum i byggnaden. Det finns fler hissar så att alla kan röra sig på lika villkor oavsett hur man tar sig fram, korridoren har flyttats ut mot fasaden för att se ut och lättare hitta, mycket färger, säger Veronica Abrahamsson, MAF Arkitektkontor AB.

Whitlock inspiratör till Dagmar Friman

Sissela Kyle, skådespelare och chef för Parkteatern, var på plats under onsdagens invigning för att inspirerande berätta mer om Anna Whitlock. Whitlock var en svensk skolpionjär, utbildad lärare och feminist som startade flertalet egna skolor, bland annat Whitlockska samskolan. Hon var en av de skolpionjärer som arbetade för ett demokratiskt och mer jämlikt och jämställt samhälle. Inte nog med det så är Dagmar, huvudkaraktären spelad av Sissela Kyle i SVT:s Fröken Frimans krig, inspirerad av just Anna Whitlock.

SISAB önskar all lycka till skolans elever och verksamheten med rektor Annica i spetsen.